Kool

Kool

Kool, in de meest ruime zin van het woord, is een ‘oud’ gewas dat bijzonder ver teruggaat in de geschiedenis. De verschillende variëteiten zijn terug te leiden naar een wilde vorm, afkomstig uit Centraal en West-Europa en West-Azië. Daar met de veredeling van kool reeds eeuwen terug werd aangevangen, verschillen de geteelde vormen heden ten dage sterk van zowel elkaar, als van de meest primitieve vorm. Zo is er, onder veel meer, zwarte kool, rode kool, spitskool, spruitjes, savooiekool, witte kool, koolrabi, bloemkool en broccoli.

Sinds de prehistorie, toen de mens zich nog voedde met wilde planten en kruiden en zich het op gestructureerde wijze telen van gewassen nog niet eigen had gemaakt, wordt kool door de mens gebruikt als voedingsmiddel. Aanvankelijk bleef de populariteit van de kool beperkt tot binnen de grenzen van Europa. Vooral de Germanen maakten op grote schaal gebruik van kool. De rassen die op heden het meest gangbaar zijn en de grootste economische en commerciële waarde vertegenwoordigen, zijn de savooiekool, de witte kool en de bloemkool.
Kool is, vooral tijdens de winter, een zeer hoog aanbevolen groente, zowel in rauwe als in gekookte vorm. Rauwe kool bevat veel vitamines, vooral veel Vitamine C. Gekookte kool bevat weinig vet, is gemiddeld laag in eiwitten en bevordert dankzij haar vezels de werking van de darmen. Bovendien zijn de verschillende koolvarianten doorgaans relatief goedkoop.
De koolsoorten die door De Nijs voornamelijk worden verhandeld, zijn de rode kool en de witte kool. Andere soorten, zoals spitskool, behoren ook tot het pakket. De kool wordt normaal gesproken geleverd in groene (witte kool) en paarse (rode kool) netzakken. Op aanvraag zijn deze netzakken ook leverbaar in andere maten, kleuren en uitvoeringen. Ook is het mogelijk deze te leveren met bedrukking en/of label. Wanneer de kolen eenmaal zijn verpakt in de genoemde zakken (materiaal is polyethyleen), worden deze gebundeld in dozen van 1.00 bij 1.20m (hoogte en gewicht). De kool bevindt zich in de gewichtsrange tussen 1-3,5 kg en wordt officieel verhandeld in de maatsorteringen 9/10 (stuks per 25 kg), 12/13 (stuks per 25 kg) en 18/25 (stuks per 25 kg).

Product:    
Kool

Soorten:     
Hoofdzakelijk rood en wit. Andere soorten op aanvraag.

Maten:                        
– 1 – 3,5 kg
– 9/10 (stuks per 25 kg)
– 12/13 (stuks per 25 kg)
– 18/25 (stuks per 25 kg)

Verpakking:                        
– Groene (witte kool) en paarse (rode kool) netzakken
– Andere verpakking op aanvraag

Transport:
Afhankelijk van volume en bestemming. Zowel conventioneel als per container.