Wortelen

Wortelen

Het gebruik van de wortel als voedsel gaat terug naar de 16e eeuw, toen hiervoor geschikte rassen werden ontwikkeld uit de reeds bestaande, wilde variëteit. Tot die tijd groeide deze variant letterlijk in het wilde weg en diende ze voornamelijk medicinale doeleinden. Heden ten dage geldt de wortel in binnen- en buitenland als belangrijke groente die in de keuken op verschillende wijze kan worden ingezet.

Normaliter wordt de wortel, die in veel verschillende rassen wordt geteeld, onderverdeeld in twee subgroepen.

Deze komen tot stand op basis van kleur (rood, geel of wit) of de maat (kort, gemiddeld of lang). De wortel die staat voor de beste consumptiekwaliteit is ontegenzeggelijk de meest bekende oranje/gele variant van gemiddelde of korte lengte. Deze kwaliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door de aard van het karakteristieke, binnenste deel van de wortel, dat praktisch niet te eten is en doorgaans ‘hart’ wordt genoemd; hoe kleiner het hart, hoe beter de (consumptie)kwaliteit.

De wortel wordt het jaar rond met wisselende bestemming in de keuken gebruikt. Ze kan rauw en gekookt worden gegeten, alleen of samen met andere groenten. Vaak wordt de wortel gebruikt bij de bereiding van groentesoepen of als basis voor verschillende sauzen. De wortel is bijzonder voedzaam en goed voor de gezondheid, daar deze rijk is aan suiker en vitaminen, met name alfa-beta-gamma caroteen, dat verantwoordelijk is voor de oranje kleur. De bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd, wordt door het lichaam omgezet in Vitamine A, waarmee zij dus een zgn. ‘groeivitamine’ is. De hoeveelheid bètacaroteen van 1 pond wortelen staat gelijk aan 4,5 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Voorts bevat de wortel een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B en C, welke de weerstand van het lichaam tegen bepaalde ziekteverwekkers versterken. Tot slot bevat de wortel een olie die op haar beurt rijk is aan vitamine E en carbohydraten. Het is maar dat u het weet!

Verpakking en levering

Wanneer kunnen we wortelen leveren?  Wortelen worden volgens de officiële standaard onderverdeeld in B-, B/C-, C- en D-penen, welke respectievelijk 50-250, 100-300, 200-400 en 400-600 gram als gewicht hebben. De meest gangbare verpakkingseenheden voor wortelen zijn 1 kilo (plastic), 5 kg, 10 kg en 25 kg (allen in poly, folie en plastic, al dan niet gemerkt). Ook losse levering (in container) is mogelijk (voor ongewassen wortel geldt dat deze exclusief los geleverd kan worden).

Product:    
Wortel

Maten:
– B – peen / 50 – 250 gram
– B/C – peen / 100 – 300 gram
– C – peen / 200 – 400 gram
– D – peen / 400 – 600 gram

Verpakking:                        
– 1 kg / plastic
– 5, 10 en 25 kg (poly, folie en plastic, al dan niet gemerkt)
– Losse levering

Transport:
Afhankelijk van volume en bestemming. Zowel conventioneel als per container.